Näitä bileitä ei pidä menettää

06.06.2021

Näitä bileitä Keuruulla ei ole varaa menettää

Nyt vaalien alla on kirjoitettu siitä, kuinka kipeästi uusia tuloja Keuruun kaupunki kaipaa.

Perjantaina 28. toukokuuta Suur-Keuruun sivuilla evästettiin tulevia kuntapäättäjiä. Vs. kaupunginjohtaja Mäkelä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oinonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Puro nimesivät kaksi keskeisintä haastetta seuraavalle valtuustokaudelle - talous ja sen mahdollinen teholääke, muuttoliike Keuruulle.

Jos siis kutistuva talous on ongelma, ja uudet asukkaat olisivat sen ratkaisu, mistä ja miten saadaan uusia asukkaita? Mäkelä, Oinonen ja Puro mainitsevat monta olennaisuutta. Palvelut, työpaikat, harrastusmahdollisuudet, koulut ja uudet kouluttautumismahdollisuudet, rautatietkin.

Näinhän se on. Jotta tänne muutettaisiin, näitä tarvitaan. Kuitenkin ainakin valtaosa näistä on ollut olemassa jo pitkään. Eikä tänne silti ole muutettu siinä määrin, kuin Mäkelä, Oinonen ja Puro toivoisivat.

Mitä siis vielä puuttuu?

Parhaat bileet. Ja ei, pelkkä Markkinapub ei riitä.

Kaupunginjohdossa tarvitaan lisää puhtia siihen, että aivan kuten parhaissa bileissä, Keuruulla saisi sykkiä ilo. Ilo olemiseen, asumiseen ja muiden kohtaamiseen. Iloa siitä, että täällä on upea luonto, edullista asumista, mahtavia pikkuriikkisiä kyläkouluja, mestistä, kauniita vanhoja taloja ja kansalaisopiston puoli-ilmaisia kivenhiontakursseja. Sekä upeita yrityksiä, joissa palvellaan asiakasta kuin asiakasta kuin parasta tuttavaa.

Tottakai meiltä puuttuu jotain, kuten vaikkapa laajat koulutusmahdollisuudet alueen nuorille, mutta hei, eihän se ole ongelma. Se on mahdollisuus!

Parhaissa bileissä ei takerruta pikkuseikkoihin. Sillä, onko bilepaikan ainoa vessa vähän haiseva puuhuussi vai ei, ei ole paljonkaan väliä, jos saa tuntea itsensä tervetulleeksi ja porukkaan kuuluvaksi.

Yhtä lailla potentiaalinen muuttajakaan ei aina takerru pikkuseikkoihin. Vaikka meillä olisi kymmenen Aurinkolinnaa ja ne kaikki valeltu kullasta, muuttaja saattaa silti haluta lapsensa naapurin tädille perhepäivähoitoon. Ekaluokkalaisensa hän haluaa ehkä nimenomaan Pihlajavedelle tai Jukojärvelle kyläkouluun ja ylä-asteelaisensa Haapamäelle. Ja sen olisi syytä onnistua (tai ei ole enää kyse parhaista bileistä).

Se, mikä erottaakin parhaat bileet muka-parhaista bileistä, on aitous. Keuruulla on jo nyt aidosti hyvät mahdollisuudet saada tänne uusia asukkaita. Sellaisiakin ihmisiä on, jotka asuvat täällä, ja haluavat pysyä täällä.

Parhaat bileet ovat siinäkin mielessä ihana ilmiö, että ne mainostavat itse itseään. Parhaita bileitä ei koskaan markkinoida isolla rahalla. Parhaat bileet löydetään, ja niihin hakeudutaan, koska kuka nyt huonoissa kemuissa viihtyisi.

Joten mitä puuttuu? Kenties kaupunginjohtoa myöten oikeanlaista asennetta. Halua kuunnella niitä, jotka täällä jo viihtyvät. Halua pitää kiinni siitä hyvästä, mitä meillä jo on. Halua myöntää, että maailma on muuttunut ja muuttuu alati sekä halua muuttaa suuntaa, kun siihen on syytä. Halua tehdä hyviä päätöksiä, vaikka se olisikin työlästä ja halua vetää yhtä köyttä, vaikka se olisikin ärsyttävää.

Tarvitaan asennetta, joka kuuluu ja näkyy. Ja jota ei haudata vain yhteen palaverimuistioon tai unohdeta yhden valtuustokauden jälkeen. Halua hankkia tänne ne kaivatut muuttajat.

Ja lopuksi, missä ne parhaat bileet ovatkaan? No Haapamäellä tietenkin.

Marika Simsiö

Eveliina Kangasniemi

Kirjoittajat ovat KD:n kunnallisvaaliehdokkaita ja molemmat valinneet asuinpaikakseen nimenomaan Keuruun Haapamäen. Kumpikin on halunnut lapsensa perhepäivähoitoon / kyläkouluihin, myös ylä-asteelle.