Tätä asiaa ajan

05.06.2021

TÄTÄ ASIAA AJAN

Kuluvana vaalikautena olen toiminut perusturvalautakunnan ja sivistyslautakunnan jäsenenä. Johdonmukaisesti olen puolustanut pienten kyläkoulujen ja lähipalveluiden säilyttämistä sekä sote-alalla monituottajamallia, jossa mukaan otetaan myös yksityiset pienyritykset.

Pihlajaveden koululle on mahdollista ohjata oppilaita, jotka tarvitsevat rauhallisemman oppimisympäristön ja pieniä ryhmiä. Tämä edellyttää, että myös opetustilat ovat kaikinpuolin asianmukaiset. Pihlajaveden koulusta voi kehittää erityistä tukea tarvitseville lapsille sopivan koulun, vaikkapa ihan osana yleisopetusta. Tätä mahdollisuutta tulee tarkastella kokonaisuutena ja jopa koulupiirirajat ylittäen, mikäli mm. erityisasiantuntijalausunto niin suosittaa.

Koulurakennuksen kuntoa on tutkailtava perusteellisesti jo ennen vuotta 2023, jolloin oppilasmääriä valtuuston päätöksen mukaan seuraavan kerran pohditaan. Tehdäänkö laaja vaativa, epävarma remontti vai kokonaan uusi rakennus? Kustannustehokkuus ja vaikuttavuus on huomioitava ja rahoitusavustusmahdollisuudet sekä yhteistyömahdollisuudet kartoitettava.

Paluumuuttajille ja etätyön tekijöille annetaan signaali jo ajoissa: Täällä säilytetään kyläkoulut, myös Haapamäen yläaste. Tervetuloa maaseudulle! Muuttoliikettä seudulle lisätään huolehtimalla julkisista peruspalveluista, joista pienet lähikoulut ovat lapsiperheille se oleellisin magneetti.

Yrityksiäkin pitää seudulle saada. On hyvä vetää Rekan laajennus tälle seudulle mieluummin kuin esimerkiksi Hyvinkäälle...

Pihlajavedellä ja koko Keurusseudulla on edellytyksiä matkailun kehittämiseen. On melontareittejä, retkiluistelureittejä ja suorastaan eksoottista lepakoiden bongausta erämaakirkolla. Matkailijoiden majoitukset vaikkapa Keurusselän hotelliin tai Iso kirja-opiston alueelle. Markkinointia voi kohdistaa kansainvälisesti vaikka kiinalaisille, kunhan varoittaa, että meidän lepakkoja ette syö.

Riitta Ryynänen, kunnallisvaaliehdokas, KD